Изтребител МиГ-29 се разби в Полша, пилотът загина

Полски изтребител МиГ-29 се разби тази нощ в Северна Полша, предаде Франс прес, позовавайки се на министерството на отбраната. Пилотът на самолета се е катапултирал, но не е оцелял, посочва агенцията.

Изтребителят съветско производство, излетял от 22-ра военновъздушна база в Малборк, е катастрофирал около 2 ч. местно време близо до село Саковко.

Специална комисия е натоварена със задачата да изясни причините за катастрофата. Пилотът на изтребителя е бил опитен летец с повече от 800 часа стаж, от които 600 прекарани на самолети МиГ-29. Участвал е в полски и международни военни учени, се посочва в изявлението на министерството.

Полската армия разполага с 32 МиГ-29. С няколко от тях вече не могат да бъдат извършвани полети поради липса на резервни части. Въоръжените сили на Полша имат също така и 48 американски изтребители Ф-18, посочва Франс прес.

Полският министър на отбраната Мариуш Блашчак заяви, че се прекратяват полетите на МиГ-29 до изясняване на причините за катастрофата, предаде ТАСС.

Дискусиите са закрити за тази страница