Израелците ще избират пак нови депутати

Израелският парламент гласува за провеждането на нови парламентарни избори само месец след вота през април – безпрецедентен ход по инициатива на премиера Бенямин Нетаняху, който се опитва да остане на власт въпреки неуспеха си да сформира коалиционно правителство, предаде БГНЕС.

Депутатите гласуваха със 74 на 45 гласа „За“ в подкрепа на разпускането на парламента и насрочиха датата на изборите за 17 септември. Вотът беше провокиран от невъзможността на Нетаняху да сключи споразумение за коалиция, въпреки че собствената му партия „Ликуд“ – заедно с поддръжниците си от десните и религиозните политически формации, спечелиха мнозинство на изборите на 19 април.

Бившият министър на отбраната Авигдор Либерман саботира споразумението като отказа да се включи в коалицията с неговата националистическа партия „Наш дом Израел“, която получи пет депутатски мандата.

Това принуди Нетаняху да настоява за провеждането на нови избори, за да избегне най-големия си кошмар – израелския президент Реувен Ривлин да избере нов премиер, който да направи нов опит да сформира кабинет.

Дискусиите са закрити за тази страница