Изоставиха две новородени в Пловдив, лекарите се грижат за тях

Две новородени са били изоставени от майките си в Университетската болница в Пловдив. В първия случай жената е избягала 5 часа след раждането на сина си Илия. Момченцето е шесто дете за майката. Второто изоставено дете се казва Златка и е недоносено. Теглото му е едва 1,5 кг. Децата са в добро здравословно състояние и са настанени в отделението по неонатология. 

„Момиченцето утре ще отиде в приемно семейство. Другото дете ще бъде настанено в приемно семейство другата седмица. Златка е родена недоносена в Първомай. Отглежда се при нас докато достигне необходимите килограми, за да отиде в приемно семейство. В момента е абсолютно здрава“, каза началникът на отделението по неонатология в УМБАЛ „Пловдив“ д-р Диана Аргирова.

Д-р Аргирова заяви, че родителите на момиченцето не са установили контакт с лекарите. Илия е роден на 21 декември в Университетската болница. След като е избягала, майката не е потърсила сина си. Момченцето е 19-ото поред изоставено дете в болницата. Приемно семейство вече е заявило желанието си да се грижи за него. 

„Майката на Златка е подписала декларация за пълно осиновяване. Родителите на момченцето също казаха, че ще подпишат такава декларация. След като децата са настанени в приемни семейства предстои да бъдат записани в регистъра за осиновяване“, информира директорът на Дирекция „Социално подпомагане“ – Пловдив Надя Танева. 

Дискусиите са закрити за тази страница