Издигнаха кандидатурата на проф.Иво Христов за евродепутат

„За средния българин Европа е нещо далечно, защото хората не виждат пряка връзка между настоящото си битие и далечния Брюксел”, посочи проф. Иво Христов пред делегатите на отчетната конференция на БСП в пловдивския район „Западен”.

Той бе гост на форума, като номиниран от структурата за евродепутат. Проф. Христов благодари за номинацията и обеща да бъде същият, защото му е късно да се променя и не вижда причини да го направи.

Той анализира и ситуацията в контекста на това защо европейските избори са важни. Това съобщиха от пресцентъра на БСП-Пловдив.

„Европейските работи станаха български работи, поради следните тъжни причини.

Първата е, че между 2 млн. и 2.5 млн. българи живеят в чужбина. Те превеждат 5 млд.лева годишно в България и са най-големият „чуждестранен“ инвеститор. Изпращат по 150-200 евро, за да могат техните бащи и майки, баби и дядовци да оцеляват. Дотам са ни докарали …..”.

Той бе категоричен, че България участва в Европейския съюз по абсолютно неправилен начин. По думите му ние сме се превърнали в донори на Европа, защото парите, които получаваме от ЕС не отиват за умно българско развитие.

Те отиват за бетон, за асфалт и разбира се, се крадат.

„Три неща ще се случат на тези евроизбори”, прогнозира геополитическият анализатор.

„Първо, досегашната евродесница ще се стесни доста.

Второ, европейската левица я чака тежко изпитание, защото престана да представлява действителните интереси на левите хора.

Трето, в Европарламента ще влязат хора, които започнаха да мислят и за националния си интерес, но продажните медии ги наричат популисти и националисти”, обясни той.

Според него от това разположение на силите в Европа може да се случат само две неща: или Европейският съюз ще умре скоропостижно, или ще премине в друго качество.

В тези две хипотези за България също има два варианта, стана ясно от думите му.

Първият е досегашният модел на две скорости, при който България става периферия на периферията със затихващи функции.

Вторият е по-благоприятният, ако е базиран на автентични ценности и национални идентичности.

Проф. Христов изтъкна, че за него „да си добър европеец означава първо да си добър българин”.

„Ние не сме в Европа, за да обслужим Европа, а за да обслужим България и българския национален интерес”, посочи той. За него настоящият модел на евроинтеграция е дълбоко порочен. Ако т.нар. „Европа“ започне да отчита и защитава българския национален интерес, тогава е съвършено друго”, завърши проф. Христов.

 

Дискусиите са закрити за тази страница