Идващите празници масово пътуваме до Гърция и Турция

Над 60 млн. лева ще оставим в хотели и заведения в съседските страни за предстоящите коледни и новогодишни празници. Според директора на института Румен Драганов около 59 хил. наши съграждани ще стегнат куфарите за Коледа и още толкова за Нова година и ще се отправят към съседните ни държави. Традиционно най-много от тях ще отпътуват към южната ни съседка Гърция.

Там Рождество Христово и 31 декември ще празнуват по 40 хил. българи. На второ място като предпочитана празнична дестинация се нарежда Турция, където около 14 хил. нашенци се готвят да празнуват, 12 хил. пък ще изберат Сърбия. Македония и Румъния са най-малко избираните страни от българите. Към двете държави съответно ще се отправят по 6 хил. нашенци, пише „Монитор“.

Драганов поясни, че средно едно индивидуално пътуване ще струва около 495 лева. Така ако сметнем българите, които ще се запътят към съседните ни държави, по парите, които ще дадат, се оказва, че 58,410 млн. лева ще оставим в чуждите заведения за ядене и пиене, т.е. по 30 млн. лева за всеки един от празниците.

Едва 4% от всички пътуващи пък предварително ще си купят пакети, които излизат около 780 лева на човек. Според експерта местата в скъпите хотели и заведения са изчерпани.

Пакетите обикновено са двудневни до четиридневни, а в петзвездните хотели не приемат нови резервации. Останали са места само в хотелите с 2- и 3 звезди и в градските хотели, към които няма много голям интерес. Късметът обаче може да е на наша страна, ако някой се е отказал. Освен тези харчове обаче трябва да предвидим и допълнителни финанси за подаръци и празнични трапези. По този начин сумата, която ще похарчим около празниците може да надхвърли 60 млн. лева.

Освен към близките дестинации много българи ще пътуват и към останалите европейски страни. Доста предпочитани са Германия, Испания и Италия.

Според изчисленията на Драганов 480 хил. наши сънародници ще пътуват за Коледа при близки, роднини и приятели, а от тях 120 хил. ще заминат в чужбина. За 31 декември куфарите ще стегнат общо 520 хил. българи, като отново 120 хил. ще излязат зад граница. Общата сметка показва, че за всеки един от двата празника в България ще оставим по кръчмите 116 млн. лева, а в чужбина 59 млн. лева.

Данните показват, че ако искаме да ходим на ски по празниците ще трябва да се бръкнем с 205 – 1650 лева. В такъв диапазон вървят цените в курортите Банско, Боровец и Пампорово. За спа хотел във Велинград, Хисаря, Сандански и Девин ще трябва да дадем между 350 и 1250 лева.

Ако пък искаме да се веселим в Гърция за Коледа цените започват от 120 лева за две нощувки със закуски, празнична вечеря в Паралия Катерини. Рождеството в гръцки хотел с 5 звезди пък ще ни струва 408 лева. За посрещането на новата година пък цените достигат до 650 лева на човек.

За Коледа в Истанбул ще трябва да се бръкнем с 120 лева, но пък за 31 декември цените стигат дори до 1000 лева на човек. В тази сума са включени чартърен полет от София до Анталия и обратно, 4 нощувки в петзвезден ултра ол инклузив хотел, летищни такси и медицинска застраховка.

Сръбските ни съседи също предлагат доста голямо разнообразие от оферти, като ни примамват основно жива музика и алкохол на корем. Така например можем да посрещнем 2018 г. срещу 115 лева в Пирот.

Коледата в старта българска столица Охрид би ни излязла 150 лева, а за Нова година цените започват от 140 лева и достигат до 625 лева.

За изискана гала вечеря и две нощувки в Букурещ пък ще трябва да извадим от джоба си 250 лева. Около 120 хил. българи пък се очаква да обединят двата празника и да не ходят на работа.

Дискусиите са закрити за тази страница