Зукърбърг ще свидетелства пред американския Конгрес

Изпълнителният директор на Фейсбук Марк Зукърбърг ще свидетелства пред американския Конгрес на 11 април, заради скандала свързан с „Кеймбридж Аналитика“ за неправомерно използване на потребителски данни, съобщиха от комисията по енергетика и търговия.

„Това изслушване ще бъде важна възможност да се хвърли светлина върху критичните проблеми, свързани със сигурността на потребителските данни и да помогнем американците по-добре да разберат какво се случва с техните лични данни онлайн. Оценяваме това, че г-н Зукърбърг ще свидетелства доброволно пред комитета и се надяваме той да отговаря на нашите въпроси на 11 април”, заявиха председателят на комитета републиканецът Грег Уолдън и изтъкнатият демократ Франк Паолин, цитирани от БГНЕС.

Скандалът с „Кеймбридж Аналитика“ избухна през март. Британската аналитична компания е обвинена в използването информация от профилите на 50 милиона потребители на Фейсбук, за да повлияе на изборите в САЩ през 2016. След няколко дни на мълчание основателят на Фейсбук заяви, че неговият концерн е допуснал грешка.

В първите дни от скандала основателят на „Уикилийкс“ – Джулиан Асанж закри профила си във Фейсбук, след това космическата компания SpaceX и производителят на електрически автомобили Тесла Мотърс също последваха примера му.

Дискусиите са закрити за тази страница