Зеленски се чу с папата, искада е посредник в преговорите между Киев и Москва

Украинският президент Володимир Зеленски покани днес папа Франциск да бъде посредник в преговорите между Киев и Москва за слагане на край на войната в Украйна, започнала след руската инвазия на 24 февруари, предаде БТА, позовавайки се на Франс прес.

„Бихме оценили посредническата роля на Светия престол, за да се сложи край на човешките страдания“ в Украйна, написа Зеленски в Туитър след телефонен разговор с папата.

Малко преди това Кремъл каза, че текущите преговори с Киев не са достатъчно „съдържателни“.

 

Украинският президент каза, че е информирал „Негово светейшество за трудната хуманитарна ситуация и за блокадата на хуманитарни коридори от руските войски“, като същевременно му е благодарил за „молитвите за Украйна и за мир“.

От началото на руската офанзива, в която загинаха хиляди хора, включително много цивилни, папа Франциск многократно призова за мир.

По време на отслужена публично молитва на 16 март Светият отец поиска от Бог прошка от името на хората, които „продължават да пият кръвта на мъртвите, разкъсани от оръжия“.

Украйна е преобладаващо православна държава, но в западната й част има значително униатско малцинство. Трето по големина в Украйна, това вероизповедание с православен обред, но в лоното на Римокатолическата църква, има около 5,5 милиона последователи в тази бивша съветска република с 40 милиона население преди войната, отбелязва АФП.

По данни от миналата година близо 9% от украинците са униати. 58 на сто от гражданите на страната са последователи на независимата Православна църква, а една четвърт са свързани с Московската патриаршия.

Папа Франциск безрезервно разкритикува Русия и нарече конфликта в Украйна неоправдано, „безсмислено клане“, предаде Ройтерс.

Дискусиите са закрити за тази страница