Здравни специалисти излизат на национален протест на 7 октомври

Здравни специалисти излизат на национален протест на 7 октомври. Очаква се около седем хиляди души от страната да се съберат пред сградата на Министерския съвет в София.

Причината е, че обещанието на властите за най-малко 900 лева начална заплата не е спазено. А това било договорено още миналата година. Синдикатите настояват и за законови промени, които да променят начина на финансиране в системата. Искат и бюджетът на Здравната каса за догодина да се увеличи с 600 милиона лева. Междувременно в центъра на Карлово протестираха медицински сестри. Заедно с лекари от общинското лечебно заведение подадоха колективна оставка. Така има риск детското отделение в болницата, в което се лекуват деца от 7 общини в Подбалкана, да затвори врати. 

Жизнено важно е да има промяна, защото, ако продължават нещата в същия дух, след 2-3 години няма да има кой да обслужва българските граждани не само в болниците, но и в детски заведения.

„Жизнено важно е да има промяна, защото, ако продължават нещата в същия дух, след 2-3 години няма да има кой да обслужва българските граждани не само в болниците, но и в детски заведения”, коментира Милка Василева от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

Дискусиите са закрити за тази страница