Здравеопазване

Правото на медицинска помощ в ЕС зависи от непрекъснатите здравноосигурителни права на гражданите, придобити в компетентната им държава. Компетентната държава е тази, в която трудоспособните (работещите), пенсионерите, безработните граждани в процес на търсене на работа (за срок до 3 месеца) и лицата в нетрудоспособна възраст или положение (непълнолетни, ученици, редовни студенти и и т.н.) са или са били здравно осигурени.

Във Великобритания всеки има право на здравна помощ, независимо дали е необходима спешна такава или по-продължително лечение. Общественото здравеопазване се организира от Националната здравна служба (National Health Service – NHS) под чиято юрисдикция са лекари, болници, стоматолози, аптеки, оптики и бърза помощ.

Българските граждани следва да разполагат с валидна Европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК), издадена от българската здравноосигурителна институция (НЗОК) при временен престой (туризъм, краткосрочна командировка, гостуване и др.) във Великобритания.

Картата не обхваща здравни грижи в частния сектор или разходи за планирано лечение, а само спешна и неотложна медицинска помощ в рамките на пакета на задължителното здравно осигуряване. Целта на тази помощ е да не се прекъсва по медицински причини предварително планираният временен престой.

На безплатно или субсидирано лечение във Великобритания имат право всички дългосрочно пребиваващи лица ( които са в страната през предходната година и учащи в курсове с продължителност над шест месеца).

За да отворите съдържанието е нужно да влезете в профила си!
Ако нямате, влезте тук или да се регистрирате тук на сайта.
Помогна ли Ви тази статия?
  1. 5
  2. 4
  3. 3
  4. 2
  5. 1
0/5 - 0 гласовете

Коментари

   Вашият коментар