„Звярът от изток“ затрупа Южна Франция със сняг

Обилният снеговалеж и поледицата блокираха редица магистрали в Южна Франция, съобщиха местни медии. Най-тежка е ситуацията в широк район около град Монпелие. Там от вчера вечерта досега са се натрупали между 30 и 50 см сняг, което рядко се случва в Южна Франция. Сложно е положението на автомагистралата, която води до испанската граница. Стотици хора били принудени да прекарат нощта в автомобилите си, очакващи разчистването на пътя.

Местните власти по спешност открили 25 центъра за настаняване на хора, застигнати от лошото време по пътищата – там през миналата нощ били настанени 1400 души. Според местни медии помощ била оказана на 2400 души. Има информации, че отделни случаи на родители с деца са блокирани в колите си от сряда на обяд.

По редица пътища в региона изминаването на 10 км отнема поне час. Машините за почистване на преспите не могат да работят ефективно, защото пътя им преграждат закъсали по шосета камиони.

И в столицата Париж през нощта валя сняг, но с къде по-скромни резултати, поради което в столицата не се стигна до сериозни затруднения за транспорта.

Влошаване на метеорологичните условия се очаква днес в северните райони на страната. По магистралата, водеща към границата с Белгия, вече са е случили многочислени катастрофи поради поледицата на пътното платно.

Метеоролози се опитват да внесат оптимизъм сред французите и прогнозите им сочат, че сегашното настъпление на зимата, наречено от някои медии „Звярът от изток“, ще е последното за този сезон и скоро ще настъпи значително затопляне – до 15 градуса по Целзий.

Дискусиите са закрити за тази страница