Звездите, които ни напуснаха през 2018

През изминалата 2018 година ни напуснаха редица звезди, огрявали музикалната и културна сцена. Имена, с чийто талант са израснали поколения. Припомняме ви ги.

На 16 август кралицата в соул музиката Арита Франклин почина на 76 години. През цялата си продължителна кариера певицата е спечелила 18 награди „Грами“, включително и една за цялостно творчество. Сред хитовете на поп-иконата са „(You Make Me Feel Like) A Natural Woman (1968), „Dreaming Day“ (1972), „Jump to It“ (1982), „Freeway of Love“ (1985) и „A Rose Is Still A Rose“ (1998).

 

Шарл Азнавур, последният ярък представител на френския шансон, почина на 1 октомври в дома си в Прованс, Южна Франция. Прочул се с песните си „La Boheme“, „La Mamma“ и „Emmenez-moi“, той бе известен също с ангажирането си в полза на Армения и с написването на песни за други изпълнители, като Жулиет Греко, Жилбер Беко и Едит Пиаф.

 

На 20 април, Тим Берглинг, един от най-популярните и влиятелни съвременни диджеи, известен под псевдонима Авичи, почина на 28 годишна възраст.

 

На 6 октомври, на 85-годишна възраст почина испанската оперна звезда Монсерат Кабайе. Кабайе е прочута със своето белканто и интерпретациите си на роли от Росини, Белини и Доницети.

 

На 26 ноември, на 77-годишна възраст почина една от легендите на световното кино, италианският режисьор Бернардо Бертолучи. Той е автор на шедьоври като „Последно танго в Париж”, „Открадната красота”, „Последният император”, „Мечтатели” и други.

Дискусиите са закрити за тази страница