За втора година се организира поход в памет на Боян Петров

На 18 май семейство и приятели на алпиниста Боян Петров организират изкачване на неговата любима пътека за тренировки от Княжево до Копитото. Целта на организаторите е ежегодното изкачване в средата на май да се превърне в традиция.

Всяка година изкачванията ще бъдат посветени на един от върховете, покорени от Боян, но организаторите посочват, че „ще се стремим към своите собствени (върхове – б.р.), както той ни показа“. Тази година скоростното изкачване е посветено на Гашербрум I (8068 м) – първия от серията осемхилядници, изкачени от Боян.“Надяваме се, че всеки финиширал ще намери смелост и мотивация да се изправи пред собствените си върхове, и с цялата си енергия и воля да направи първата си крачка в своето собствено голямо пътешествие“, казват организаторите.

Записването за състезателната част става на специалния интернет сайт за събитието. Всеки стартирал от Княжево и финиширал на Копито ще получи медал със специален дизайн на Гешербрум I и сертификат. За победителите жени и мъже е предвидена и парична премия.

Стартът на състезанието по скоростно изкачване до Копитото е в 9 часа от Бар Шишарка в Княжево. Състезателите ще бъдат пускани на вълни, за да се избегне прекаленото струпване на хора по пътеката. Финалът е на Копитото, където ще има церемония по награждаването.

Целият маршрут ще бъде маркиран. Опитен екип от Спортна академия ще следи за спазване на правилата и безопасността по трасето. Веднага след приключване на скоростното изкачване на регистрираните участници, всеки ще може да мине по пътеката ида се присъедини към празника на Копитото.

През 2018 година стотици се включиха в първия поход в памет на алпиниста, който през май 2018 година остана завинаги във високите върхове на Хималаите.

Дискусиите са закрити за тази страница