Защо прокуратурата не разпитва Васил Божков по видеоконферентна връзка?

Бизнесменът с 18 обвинения Васил Божков, който е в Дубай, не е бил разпитван, защото Наказателният процесуален кодекс не позволява това. Това заяви ръководителят на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова по Би Ти Ви. Според нея липсата на такъв разпит пречи да се приключи разследването за изясняване на обстоятелствата около неговия сигнал срещу Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова, което се води в спецпрокуратурата. Последните трима бяха задържани за 24 часа по преписка на националната полиция и после бяха пуснати без обвинение, защото друга прокуратура – Софийска градска, отказа да им повдигне обвинения.

Сега Маджарова твърди, че по делото в Спецпрокуратурата Божков „не е давал никакви показания, никакви обяснения в никакво качество.“. „Има процесуална пречка за това, НПК не позволява това да бъде извършвано чрез социалните медии. В рамките на това производство не е разпитан, тъй като са налице процесуални пречки пред това. Не мога да потвърдя, че е дал показания пред Европейската прокуратура. Не съм говорител на Европейската прокуратура“, обясни Маджарова.

Всъщност НПК позволява по видеоконферентна връзка да бъдат разпитани и обвиняеми, и свидетели в случаите, когато те се намират извън пределите на страната. Подобен подход прокуратурата има и към собственика на фалиралата КТБ Цветан Василев – той също настоява да дадет показания по видеоконферентна връзка.

Според НПК, за да свидетелстват съответните лица, трябва да се направи поръчка и да се спазят съответните технически и процесуални правила. До момента не е известно да има обаче каквото и да е официално искане и съответен отказ, за да се твърди, че не може да има разпит. В НПК има и специална норма, която обяснява какво е това „Видеоконференция“. Има и специален наръчник с правилата за използване на видеоконферентна връзка.

Маджарова твърди, че именно прокуратурата е разкрила ощетяването на хазната с 550 милиона лева от хазарт, като е възложила проверката на АДФИ, и „тази щета е установена в резултат единствено и само на активните действия на наблюдаващите прокурори по слабото разследване“. На въпрос не трябва ли подобна дупка в бюджета да бъде забелязана от тогавашния финансов министър Владислав Горанов, шефката на Специализираната прокуратура отказа коментар с аргумента, че не е редно доказателства по делото да се изнасят чрез медиите.

„Всичко е възможно“, каза Маджарова на въпрос ще бъдат ли привлечени като обвиняеми хора, които са заемали висши държавни постове, пише „Сега“.

Дискусиите са закрити за тази страница