Захариева пред колегите си от ЕС: Дезинформацията е сериозно изпитание пред сигурността

Планът за действие срещу дезинформацията, подготовката на предстоящата редовната министерска среща ЕС-Лига на арабските държави, сътрудничеството между ЕС и АСЕАН бяха основните теми на първото за годината заседание на Съвет „Външни работи“, което се проведе в Брюксел, съобщи МВнР.

Българската делегация бе ръководена от заместник министър-председателя по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Ръководителите на европейската дипломация продължиха дискусията по изграждането на всеобхватен и координиран отговор срещу дезинформацията. Обсъдиха прилагането на конкретни мерки въз основа на Плана за действие на ЕС от 5 декември 2018 г. с фокус върху външните аспекти на справянето с предизвикателството.

„Благодаря на Федерика Могерини за тази навременна дискусия. Приемането на Плана за действие е първата важна крачка, но сега трябва да се фокусираме върху изпълнението на заложените мерки. Съгласни сме с държавите, които окачествяват дезинформацията като едно от най-големите предизвикателства за сигурността на Съюза“, заяви Екатерина Захариева.
По време на дискусията стана ясно, че звеното за стратегическа комуникация в страните от Източното партньорство е разкрило близо 4700 случая на дезинформация, като ЕС е увеличил общия бюджет за борба с хибридните заплахи и дезинформационни атаки на 5 млн. лева.

Министрите бяха единни, че е необходимо не само своевременно разкриване на случаите на дезинформация, но и публичното им разобличаване, като в тези усилия никоя страна не може да се справи сама. Изтъкнато бе, че ЕС ще взаимодейства по тази тема с НАТО и с Г-7.

Бяха засегнати въпросите и за евентуалната идея в бъдещата ЕК да има комисар с ресор борба с дезинформацията и бяха дадени примери за кампании с фалшиви новини като снимките от времето на Пиночет, представяни като насилие на испанската полиция над каталунски сепаратисти.

Министрите на външните работи от ЕС подкрепиха и предложението за стимулиране на независима и качествена журналистика, като изтъкнаха спазването на важни принципи като проверката на източниците на информация. Подчертано бе, че ЕС е подложена на дезинформационни кампании от различни посоки и трябва да сме готови да реагираме към всяка една от тях.

Министрите на външните работи обмениха мнения относно отношенията на ЕС със страните от Лигата на арабските държави. Те приветстваха предстоящите през февруари 2019 г. срещи на министерско и лидерско равнище, като изтъкнаха необходимостта от открит диалог между двата региона по широк кръг въпроси. Акцент в дискусията бе поставен върху усилията за напредък в решаването на регионалните конфликти и кризи, както и върху възможностите за задълбочаване на сътрудничеството между ЕС и Арабската лига в сфери като борба с тероризма, миграция, управление на кризи, превенция на конфликти.

Съветът проведе подготвителна дискусия по планираната за по-късно същия ден 22-ра среща на външните министри ЕС-АСЕАН. Бяха приети заключения, които приветстваха постигането на принципно съгласие за издигането на отношенията между двата региона на ниво стратегическо партньорство като израз на интензивното сътрудничество и взаимните амбиции за по-нататъшното му задълбочаване. Дискусията потвърди приоритетното значение на сферите сигурност, свързаност, търговия, икономика, инвестиции.

В рамките на заседанието министрите на външните работи накратко обсъдиха развитията в Украйна, ДР Конго, Венецуела и други актуални въпроси. Бяха приети заключения на Съвета за Никарагуа.

Дискусиите са закрити за тази страница