Захариева обеща връщане на парите, събирани незаконно от консула ни в Хага

Външният министър Екатерина Захариева определи „такса“ коронавирус, искана от консула на България в Хага, като незаконна и неприемлива.

“Няма как да се въвеждат такси, които не са описани подробно в Наредба 3 и които не са за предоставяне на услуги. На 6 април е въведена такава такса от консула. Двама души са я платили – един българин и един чужденец. Свилен Илиев обяснил, че е имал намерение да се съберат пари, за да се сложат разделителни съоръжения пред консулската служба. Но така или иначе консулската служба е ремонтирана миналата година. Парите ще им бъдат върнати”, обеща Захариева в ефира на БНТ.

Срещу Свилен Илиев ще бъде образувано дисциплинарно производство.

Много малко туристи все още има в чужбина заради пандемията. Доста държави в Латинска Америка и Африка са затворили въздушното си пространство за полети от Европа, коментира външният министър.

Тя посъветва българските граждани да пътуват само в краен случай.

“Правителството и Националният оперативен щаб много адекватно реагираха на пандемията. Тя изненада всички. Пионери сме в част от мерките, но това не е състезание. Всички сме заедно в това. Нашата икономика е много свързана с европейската и световната”, отбеляза още Захариева.

Дискусиите са закрити за тази страница