„Затворът“ на Асанж в еквадорското посолство влияе зле на здравето му

6-годишният престой на Джулиан Асанж в посолството на Еквадор в Лондон е опасно както за физическото, така и за психическото му здраве. Това сочат резултатите от последния му медицински преглед, извършен от двама медици през октомври в рамките на общо 20 часа за 3 дни. „Макар и резултатите от прегледа му да са защитени от поверителността между лекар и пациент, професионалното ни мнение е, че продължителното му задържане е физически и психически опасно за него и е в явно нарушение на човешкото му право за достъп до здравеопазване“, обявиха двамата лекували го доктори за в. „Гардиън“, предаде БГНЕС.

Дуото се състои от Сондра Кросби – доктор и доцент в Училището по медицина и обществено здравеопазване към Бостънския университет и д-р Брок Крисхолм – клиничен психолог, базиран в Лондон. В изявлението си двамата подновиха и призивите си да бъде осигурен на Асанж безопасен достъп до болнично заведение. В частност те оправиха молба към Британската медицинска асоциация и други организации да лобират правителството на Обединеното кралство, за да предостави то на Асанж необходимите здравни грижи.

„Проверката ни констатира, че той не е получавал достъп до слънчева светлина, излагане на подходяща вентилация и външна среда повече от пет години и половина, което е повлияло значително на физическото и менталното му здраве“, обобщиха Кросби и Крисхолм.

БГНЕС припомня, че през 2016 година „Уикилийкс“ публикуваха медицинска документация за учредителя си, в която бяха посочени почти същите животозастрашаващи фактори за умственото му здраве.

Дискусиите са закрити за тази страница