Зарята в Пловдив за Деня на Съединението започва в 20:30 ч.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и народни представители ще участват в тържествената заря-проверка в град Съединение по случай 133-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Тържествената заря-проверка ще започне тази вечер в 20:30 часа на площад „Съединение” в Пловдив, предаде БГНЕС.

Председателят на парламента ще поздрави почетните роти и ще приеме рапорта на командващия зарята. Цвета Караянчева ще произнесе слово по повод 133-ата годишнина от паметната за България дата. Тържествата ще започнат с панихида в памет на голямоконарците – участници в Съединението. За отбелязването на годишнината ще бъде изнесено знамето на голямоконарската чета и с литийно шествие ще бъде пренесено до площад “Съединение”.

Съединението на България е актът на фактическо обединение на Княжество България и Източна Румелия през есента на 1885. То е координирано от Българския таен централен революционен комитет (БТЦРК).

6 септември 1885 г. е забележителна дата в историята на България. Изстрадалият ни народ отхвърли една несправедливост, наложена от Великите сили през юни 1878 г. Берлинският диктат осакати извоюваната с толкова кръв и страдание свобода. Този абсурден и престъпен международен акт стана причина за всички катаклизми на Балканите. Сръбско-българската война, въстанията в Македония и Одринска Тракия, войните през 1912 и 1913 г., въвличането на балканските държави едни срещу други в Първата световна война маркират само големите конфликти, в чиято основа са решенията на Берлинския конгрес да разпокъса един народ с хилядолетна история и култура.

 

Дискусиите са закрити за тази страница