Започва разрушаването на моста „Моранди” в Генуа

До Коледа догодина Генуа ще има нов мост, който ще замени частично рухналия мост „Моранди“. Това обеща днес кметът на града Марко Бучи, предадоха световните агенции и италиански електронни издания, предава БТА.

Бучи присъства на церемония, на която бе поставено символичното начало на процеса за разрушаването на онова, което е останало от виадукта, който се срути на 14 август. При инцидента загинаха 43 души. Церемонията се състоя на нова строителна площадка, на която ще бъдат разрушавани демонтираните елементи на моста.

Същинските работи по разрушаването би трябвало да започнат в началото на идната седмица. В понеделник се очаква съдия от Генуа да отмени забраната за достъп до останките от виадукта и тогава разрушаването може да започне, съобщи Джовани Тоти, областният управител на Лигурия. Достъпът до останките от моста беше забранен със съдебна заповед, за да се позволи на експерти да извършат своето разследване на причините за рухването на виадукта.

 

Кметът на града заяви, че разрушаването би трябвало да продължи до март догодина. В разрушителните дейности ще участват пет подбрани от властите компании. Процесът ще струва 19 милиона евро

Kкметът на Генуа да обяви кои компании ще изградят новия мост. Световноизвестният архитект Ренцо Пиано, който е роден в Генуа, беше един от архитектите представили проекти за новото съоръжение.

Дискусиите са закрити за тази страница