Занижен контрол! Израелка, заразена с коронавирус, мина 2 пъти безпрепятствено из летище Пловдив

Израелска туристка, заразена с коронавирус, изкарала 6 дни ски ваканция в България. Тя пристигнала на Летище Пловдив с чартърен полет от Тел Авив на 4 март, а и на 9 март отлетяла обратно, без никой да разбере, че е болна, пише пловдивската медия „Марица“. За тревожния случай, който до момента бе крит, се разбира едва след като тамошни лекари установили заболяването и информирали нашите здравни власти. 

Всъщност, и друг гражданин на Израел е щъкал из българските зимни курорти, оказва се от съобщение на МВнР. Сега обаче ще стане дума за жената, смоято започна материалът.

От РЗИ – Пловдив потвърдиха за нея с уточнението, че въпросната дама потърсила лекарска помощ едва, след като се прибрала в Израел. По време на престоя си в България не е проявила симптоми, не е потърсила лекар и затова никой не разбрал, че е болна и носител на заразата. Нито един от проверените пътници от въпросния полет, в който била и тя, не е имал висока температура или кашлица – първите признаци за съмнение за COVID -19.

Междувременно стана ясно, че Летище Пловдив спира полетите до и от Израел. От Министерство на външните работи уточняват, че заради COVID-19 правителството на Израел е наложило ограничения за всички влизащи на територията на страната. Съветът е българските граждани, които се намират в Израел, да потърсят бързо връзка с обслужващата ги авиокомпания, за да проверят актуалността на самолетните им билети за отпътуване от страната. Съществува възможност от преустановяване на всички международни полети до Израел, което би направило невъзможно връщането на сънародниците ни за непределен период от време.

Заради края на зимния чартърен сезон в края на март се преустановяват и чартърните полети от и до Москва на Летище Пловдив. Във връзка с обявеното извънредно положение в България поради COVID-19 в терминала на аеропорта ще бъдат допускани единствено пътуващи, без изпращачи и посрещачи. От ръководството уточняват, че мерките са с цел да се осигури най-висока степен на безопасност на пътниците.

За всички въпроси, свързани с отменени полети, пътниците могат да се информират, като се свържат със съответната авиокомпания.

За въпроси, касаещи степента на риск от COVID-19 в отделните държави, пътниците могат да се информират от сайта на Министерство на външните работи.

Заб: Снимката е илюстративна

 

Дискусиите са закрити за тази страница