Замъкът Уиндзор (Windsor Castle)

Замъкът Уиндзор е е най-старият замък и средновековна крепост във Великобритания със своите 1000 стаи огромна и до ден днешен е един от символите на кралската власт. Днес Уиндзор е една от трите официални резиденции на кралица Елизабет II, заедно с Бъкингамския дворец и двореца Холируд хаус в Шотландия.

Построен от Уилям Завоевателя през 11 век, Уиндзор по настоящем все още се използва от кралицата на Англия Елизабет Втора.

Замъкът Уиндзор е разположен край едноименния английски град, който се намира в графство Бъркшир, и една от най-поцещаваните и интересни туристически атракции.

През 1992г. пожар частично унищожава 100 стаи в апартаментите за церемониално и лично ползване. Възстановителните работи завършват през 1997г., с участието на мнозина работници и прилагането на същите техники, използвани при началото на строежа от Уилям Завоевателя преди 900г.

Интересни неща, които могат да се видят в замъка Уиндзор, са смяната на караула, „Кукленият дом“ на кралица Мери, проектиран през 1923г., параклисът „ Сейнт Джордж“, както и подземната гробница на Хенри VII и неговата трета съпруга Джейн Сиймур.

website: http://www.windsor.gov.uk/

Коментари

Вашият коментар