Заловените бежанци на границата били скрити в тайник, платили 1600 евро

23-мата чужденци, опитали нелегално да преминат границата и заловени вчера, са пътували в специално изграден тайник в ТИР, управляван от 59-годишен българин. Той е задържан, с решение на прокуратурата предстои удължаване на срока му за задържане до 72 часа, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Вчера към 08.10 часа на българо-гръцка граница е спрян тир с българска регистрация, управляван от 59-годишен български гражданин.

„От направената проверка са установени признаци, по които направихме извода, че може би вътре има хора“, обясни на брифинг директорът на Главна дирекция „Гранична полиция“ гл. комисар Светлан Кичиков. „За да не го проверяваме на пътя, товарният автомобил бе съпроводен до ГКПП „Капитан Петко войвода“. При извършената щателна проверка, в превозното средство установихме 23-ма чужденци, самоопределили се като граждани на Афганистан и Пакистан. Категорично е изяснено, че те са преминали пеша българо-гръцката зелена граница и са натоварени в зоната на отговорност на ГПУ – Ивайловград“, посочи също гл. комисар Кичиков.

От проведените първоначални беседи с тях става ясно, че дестинацията им е Западна Европа, всички са декларирали, че са си платили за да стигнат до Франция. Главен комисар Светлан Кичиков уточни, че нелегалните мигранти не се пътували в обща част на камиона, а в специален тайник, изграден под тавана с размери на около 50 см.

Някои от чужденците са посочили, че са платили около 1600 евро на каналджията в Турция. Водачът на тира е задържан в рамките на 24 часа, предстои удължаване на срока му за задържане до 72 часа. Той е осъждан няколкократно за кражби, от преди 15 дни срещу него има висящо производство за контрабанда на ГПУ-Капитан Андреево. Прокурор Кирилова обясни, че срещу него ще бъде внесено искане за налагане на мярка за неотклонение задържане под стража. По думите й задържаните чужденци реално са извършили нарушение на държавната ни граница и материалите по случая ще бъдат изпратени на Районна прокуратура Ивайловград за вземане на отношение.

Дискусиите са закрити за тази страница