Заев: Без референдум за името на Македония

Премиерът Зоран Заев ще промени конституционното име на държавата, без да пита народа какво мисли за това. Заев е казал това на брифинг с редакторите на медии, който се състоял снощи, пише македонският весник „Вечер“.

Макар преди да говореше за референдум, на който гражданите да се произнесат, след последните събития в договорите и преговорите с Гърция Заев заявил, че обмисля референдумът да се състои, но да се отложи за времето преди влизането в ЕС с цел Гърция да не постави нови искания за присъединяването на Македония към ЕС, пише македонският вестник, цитиран от БТА.

Решение с географско определение е отговорът на премиера Зоран Заев след призивите на гръцкия министър на външните работи Никос Кодзиас македонската страна да излезе със становище за решение на дългогодишния спор с Гърция около името.

Тази стъпка, за която македонската страна съобщи за пръв път, след като се интензифицираха преговорите за наложения спор за името, според част от местната общественост е смела, но донякъде прибързана, тъй като при липсата на официални информации за разговорите поставя редица въпроси от типа за кое географско определение става дума, пише „Нова Македония“.

Поставят се въпросите дали определението ще навлиза в идентичността, ще има ли необходимост от промяна на конституцията, какво е становището на гражданите и други въпроси, пише изданието.

Същевременно в публичното пространство от няколко седмици се говори за пет идеи, които Нимиц лансирал и това са: Република Горна Македония, Република Северна Македония, Република Нова Македония, Република Вардарска Македония и Република Македония /Скопие/, отбелязва в. „Нова Македония“.

Не виждам необходимост да се променя конституцията, заявил вчера македонският премиер, отговаряйки на журналистически въпрос дали в процеса на решаване на въпроса за името се разговаря и за евентуални конституционни промени, пише в. „Нова Македония“.

Македонските граждани имат позитивно мнение за съседните Сърбия и България, а негативно за Косово, Албания и Гърция, сочи проучване, проведено от Института за политически проучвания от Скопие в периода от 16 до 21 декември, пише още в. „Нова Македония“. Според резултатите от телефонната анкета 42,3 процента от анкетираните са отговорили, че имат много позитивно мнение за Сърбия, а за България много позитивно мислят 25,8 процента от анкетираните.

Много негативно мнение за Косово са изразили 33,3 процента, за Гърция – 28,7 процента. Много негативно за Албания мислят 32,8 процента от анкетираните. От държавите по света македонските граждани имат най-позитивно мнение за Германия, Холандия, Турция и най-негативно за САЩ и Русия. Резултатите от изследването ще бъдат публикувани в три части в следващите няколко дни, пише македонският вестник.

Дискусиите са закрити за тази страница