Забраниха къпането в Дунав край Видин

Забрана за къпане в река Дунав по цялото поречие на територията на област Видин. Заповедта на областната администрация вече е в сила. Важи до края на летния сезон.  Причината са взети проби от повърхностните води на река Дунав до крепостта „Баба Вида“. 

„Винаги в началото на сезона се проверява водата в река Дунав, за да се разбере какви са нейните качества. В началото на месец май беше направено лабораторно изследване, което показа, че тя е силно замърсена.”, заяви д-р Гергана Джамбова от Регионална здравна инспекция – Видин.

По думите й качеството на водата на река Дунав може да бъде определено като „лошо”. „Във връзка с това са издадени заповеди от кметовете на общини, които са разположени по поречието на река Дунав, а също така и от областният управител на Област Видин Албена Георгиева за тотална забрана на къпането по река Дунав”, каза тя.

Целта на забраната е да се предпази здравето на хората, които се къпят в реката.

„При газене или къпане във водата микроорганизми могат да попаднат в тялото и да доведат до инфекции. Най-често, при малки деца, при поглъщане се получават инфекции на стомашния тракт“, посочи д-р Гергана Джамбова.

Дискусиите са закрити за тази страница