Животновъди протестираха край Калофер

Протест на животновъди затвори за около час подбалканския път София – Бургас в района на Калофер. Над 100 жители на града недоволстваха срещу неправилното според тях стопанисване на високопланинските пасища, които попадат в обхвата на национален парк „Централен Балкан“.

Тодор Диклиев от сдружение „Калоферски стопани“, които организираха протеста, обясни кои са проблемите:

Те са така да се каже обсебването на площи – било то църковни, общински или частни имоти, които дирекцията на „Национален парк“ и държавата ги обсебват, ползва ги, без да са извървени процедури по обезщетяване. Вторият проблема са високопланинските пасища, които, понеже не се почистват, вече ги губим като такива. За еколозите това е добре, но не и за нас„, обясни Диклиев. 

Стопаните са категорични, че ще протестират, докато не се намери решение на проблемите им. 

Според Диклиев за протеста са уведомени АПИ, полицията и община Карлово.

В продължение на около час, докато траеше протестът на животновъдите, полиция регулираше трафика по подбалканския път и го насочваше през гр. Калофер. 

Пред Радио Пловдив директорът на национален парк „Централен Балкан“ Генчо Илиевкоментира, че протестът е неоснователен, защото от години парковата дирекция раздава за ползване високопланински пасища на калоферци, които се интересуват. Проблемът е, че последните години, може би заради компесаторните плащания, интересът непрекъснато расте, а те са си все същия брой и няма как да увеличим капацитета им.

Относно обвиненията, че пасища в землището на Калофер се раздават на външни хора, Генчо Илиев посочи, че само 1 стопанин от съседната община Брезово ползва пасище в Балкана, докато животните на калоферци пашуват и на съседни пасища. 

Дискусиите са закрити за тази страница