Ето къде живеят хората, които първи ще посрещнат 2019-а

Тихоокеанската островна държава Самоа е първата в света, която ще отбележи настъпването на новата 2019-та, след като преди няколко години промени часовата си зона. Преди това страната посрещаше Новата година последна, предаде БНТ.

Звуково и светлинно шоу ще има в навечерието и на тази нова година на „Шан-з-Елизе“. Кметството на френската столица реши да запази традиционното новогодишно тържество на емблематичния парижки булевард въпреки очакваните нови прояви на „жълтите жилетки“ и извършените на това място през последните седмици вандалски прояви. Много от франзуците обаче ще останат у дома, за да се насладят на традиционна гурме вечеря.

В Ню Йорк, също по традиция, хиляди американци и гости на града ще се съберат на „Таймс Скуеър“, за да присъстват на спускането на кристалната топка. Традицията датира от 1907 г., а специално за тази нова година към нея бяха монтирани 192 нови кристала.

Любопитни са и суеверията на някои европейски народи. Словенците например се стараят да нямат нищо метално в себе си, когато настъпи новата година, защото това според тях носи нещастие. Италианците носят червено бельо за късмет. Шотландците гадаят каква ще е годината според това кой пръв влезе в дома им. А у нас е традиционна баницата с късмети.

По света, бразилците си правят срещи на плажа. В Перу празнуват с боксови мачове, а в Мексико обикалят с празен куфар, ако искат да пътуват много през следващата година. В Австралия, както всяка година, ще има зрелищни фойерверки, които само в Сидни привличат повече от милион зрители.

 

Дискусиите са закрити за тази страница