Ердоган: Турция скоро ще прочисти Сирия от терористи

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви, че Турция скоро ще прочисти от терористи райони в Сирия и призова съюзниците от НАТО да подкрепят Анкара в борбата срещу тероризма, съобщи „Дейли сабах“.

„Десетки хиляди оръжия, машини и оборудване са предоставени безплатно на терористични групи в Северна Сирия, с които ние се борим“, каза президентът пред дипломати по време на ифтар (вечеря през свещения за мюсюлманите месец Рамазан) снощи.

Ердоган визира в изказването си подкрепата на САЩ за сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН), разглеждани от Анкара като терористична организация, идентична с ПКК (Кюрдската работническа партия).

„Ние скоро ще прочистим районите развъдници на тероризъм в Сирия и ще дадем възможност на 4 милиона сирийци да се завърнат в родината“, каза той.

Турските отговорни представители сигнализират за възможна военна кампания на сирийска територия под контрола на СЗН, на изток от р. Ефрат. Високопоставени служители в Анкара обсъждат също планове за установяване на зона за сигурност в Северна Сирия, в която да не присъстват бойци на СЗН, с цел да се обезпечи националната сигурност на Турция, напомня „Дейли сабах“.

Ердоган подчерта още, че като член на НАТО и стратегически партньор Турция не може да приеме нейни съюзници да й вредят, като конкретно спомена налагането на санкции от страна на САЩ.

„Всичко, което ние искаме, е да видим приятелството на онези, които казват, че са ни приятели, и предаността на онези, които казват, че са ни съюзници“, посочи той.

Ердоган говори за двойни стандарти, които според него се прилагат в борбата срещу тероризма, като според него СЗН и ПКК са толерирани и дори „подкрепяни“ в Европа.

Дискусиите са закрити за тази страница