Ердоган планира предизборен митинг в Европа през май

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че планира да организира предизборен митинг в Европа през май, но не пожела да уточни в коя страна ще бъде свикан той, предаде ДПА.

Ердоган посочи в изказване пред парламентарната група на управляващата Партия на справедливостта и развитието в Анкара, че проявата е планирана да се състои в спортна зала в Европа и цялата подготовка е направена.

Миналата година по време на кампанията за референдума на 16 април за конституционни промени, разширяващи президентските пълномощия, Ердоган и европейските лидери влязоха в конфронтация по повод усилията на ПСР да организира предизборни митинги в Европа, където живее голяма турска диаспора. Германия, Холандия и Австрия са поставили забрана за водене на предизборна кампания на тяхна територия преди изборите в Турция.

Ердоган свика миналата седмица предсрочни президентски и парламентарни избори в страната на 24 юни, които ще се произведат в условията на извънредно положение. По график президентските и парламентарни избори трябваше да се състоят на 3 ноември 2019 г.

Президентските и парламентарни избори са ключови, тъй като след произвеждането им ще влязат изцяло в сила конституционните промени, засилващи пълномощията на държавния глава.

Дискусиите са закрити за тази страница