Ердоган: Не сме разкрили всичко за убийството на Джамал Хашоги

Турция още не е разкрила всички данни, с които разполага в разследването на саудитския журналист Джамал Хашоги, заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Франс прес и БТА.

„Още не сме дали всички данни, с които разполагаме“, заяви Ердоган за телевизия „А-Хабер“.

Убийството на работещия за Washington Post журналист в саудитското консулство в Истанбул на 2 октомври миналата година предизвика всеобщо възмущение и силно опетни облика на Саудитска Арабия и по-специално на принца престолонаследник Мохамед бин Салман. Хашоги беше остър критик на принца, който отрича да е замесен в убийството му. Рияд твърди, че Хашоги е бил убит при неразрешена от държавните власти операция.

Турция „е решена това дело да се разследва от международното правосъдие“, заяви Ердоган и призова САЩ да използват влиянието си за изясняване на станалото. Той увери, че Анкара ще предостави документи и информация на международното разследване.

Администрацията на президента Тръмп иска да запази съюза си със Саудитска Арабия и твърди, че няма неоспорими доказателства за пряка замесеност на принца престолонаследник в убийството на Хашоги. Американските сенатори обаче бяха уведомени на закрити врата за изводите на ЦРУ по случая и са убедени, че Бин Салман е замесен, отбелязва АФП.

Ердоган заяви, че единствената причина ЕС да не иска да приеме Турция за свой член е, че тя е мюсюлманска страна, предаде ТАСС.

„Единствената причина да не приемат Турция в ЕС е, че сме мюсюлманска страна. Нека си го кажат направо“, заяви Ердоган.

На 3 февруари френската министърка по европейските въпроси Натали Лоазо заяви за радио Ер Те Ел, че Париж не вижда повече възможност за възобновяване на предприсъединителните преговори с Турция докато Анкара не направи „демократически и проевропейски избор“.

Турция е асоцииран член на ЕС от 1964 г. и подаде молба за членство на 14 април 1987 г. Преговорният процес за приемането й започна на 3 октомври 2005 г.

На 6 юли 2017 г. Европейският парламент прие резолюция, в която призовава страните от ЕС и Европейската комисия да преустановят преговорите докато турските власти не внесат промени в конституцията на страната. През април 2017 г. се състоя референдум за конституционна реформа в Турция, в резултат на който правомощията на президента бяха значително разширени, припомня ТАСС, цитирана от БТА.

Ердоган осъди решението на френския президент Еманюел Макрон да обяви 24 април за национален ден в памет на арменския геноцид и го посъветва да учи повече история.

„Той е новак в политиката, по-добре да учи повече история. В нашата история геноцид не е имало“, заяви турският президент.
 

Дискусиите са закрити за тази страница