Енергийният министър: Срещу нас се води координирана атака

Информацията, че “Булгаргаз” е продало 600 хил. мегаватчаса природен газ на Румъния чрез посредник, не отговаря на истината, заяви на извънредна пресконференция енергийният министър Александър Николов. Той е на мнение, че срещу енергийната политика на правителството се води координирана атака, която противоречи на националния интерес.

“Информацията” за сделката на „Булгаргаз“ бе съобщена от бившите министри на вътрешните работи и енергетиката – Румен Петков и Румен Овчаров. Изявленията им бяха цитирани от ГЕРБ, а експремиерът Бойко Борисов заяви, че от сделката са спечелени милиарди. Според тях времето между предлагането и реализацията на сделката е по-малко от 3 секунди. “Приличат на ученици, които преписват грешно”, заяви енергийният министър Александър Николов. Действията им са координирани, добави министърът. 

Сделка е имало, но тя е била за 37 400 мегаватчаса на средна цена около 150 лв., т.е. за малко над 5.5 млн. лв. Тези количества са продадени с цел подобряване на финансовото състояние на дружеството предвид завареното положение от новия Съвет на директорите на “Булгаргаз“, посочиха от дружеството. Количествата са от 14.8% излишък, с който е разполагал към момента „Булгаргаз“. Министърът бе категоричен, че „Булгаргаз“ има задължението да управлява излишъците си, когато такива се появят. 

Новият мениджмънт влезе в управление в петък. Той е заварил ликвидна дупка от 200 млн. лв., заяви министърът. 650 млн. лева пък са преките задължения на компания по дългосрочни договори. Министърът отбеляза, че към момента няма опасност да останем на студено и да очакваме катастрофични сценарии. „Имам доверие в избора на новото ръководство на „Булгаргаз“, коментира още Николов.

Дискусиите са закрити за тази страница