Елизабет II: Brexit на 31 януари е топ приоритет на Борис Джонсън

„Brexit на 31 януари е главният приоритет на британското правителство на премиера Борис Джонсън“, каза кралица Елизабет II в тронното си слово, в което представи програмата на новия кабинет след парламентарните избори преди седмица, предаде БТА.

„Приоритетът на моето правителство е излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз да стане факт на 31 януари“, заяви тя на тържествено заседание на двете камари на парламента.

„След това моите министри ще се стремят към бъдещи отношения с Европейския съюз, основани на споразумение за свободна търговия, което е от полза за цялото Обединено кралство. Те също така ще започнат търговски преговори с други водещи глобални икономики“, каза британската кралица.

Преди тронното слово премиерът обяви, че е подготвил „най-радикалната“ правителствена програма от едно поколение. Джонсън, чиито консерватори спечелиха голямо мнозинство в Камарата на общините на изборите на 12 декември, обеща да осъществи Brexit в края на следващия месец, след което да се съсредоточи върху вътрешнополитически приоритети като здравеопазването и сигурността.

„Нашата амбиция е нищо по-малко от пълна трансформация на нашата страна за по-добро“, подчерта британският министър-председател.

Дискусиите са закрити за тази страница