Елена Йончева: Досега ЕНП прикриваше всички безобразия на ГЕРБ

Надявам се новият европейски главен прокурор (най-вероятно румънката Лаура Кьовеши) да обърне внимание на случващото се в България. Досега ЕНП прикриваше всички безобразия на ГЕРБ”. Това обяви в интервю за предаването „Тази сутрин” на bTV евродепутатът Елена Йончева (БСП/ПЕС).

Тя е категорична, че няма да спре битката с безобразията в България, след като вече е евродепутат, а ще я продължи вече на европейско ниво. Думите на Сергей Станишев, че българският премиер Бойко Борисов може да действа като държавник тя коментира така: „Когато един самодържавник постъпи като държавник, това прави впечатление”. Изпълнителното бюро на БСП веднага се разграничи от думите на Станишев.

Ние не искаме да бъдат спирани еврофондовете в България, а механизмите за европейски контрол да работят, уточни Йончева. „От АПИ ни размотават и не дават да се направи европейска проверка на пътищата ни. Правителството също ги защитава, защото всички са наясно, че при една проверка ще излязат страшни неща. 40% от средствата от всяка поръчка се връщат обратно във властта”, каза още евродепутатът от левицата. По думите ѝ пробивът в системата с лични данни на НАП е част от всички безобразия, които се случват в България и резултат от нагласените обществени поръчки. 

Елена Йончева определи като удар по демокрацията орязването на субсидията за партиите до 1 лев на глас. „Сега ситуацията е много по различна от годините, когато не е имало субсидии. Сега ГЕРБ контролира всичко. Коя фирма ще даде пари на опозицията, след като знае, че ще бъде ликвидирана”, коментира евродепутатът от левицата

Дискусиите са закрити за тази страница