Екоминистерството може да поиска възстановяване на дюните на „Смокиня“

Екоминистерството може да поиска възставнояване на дюните на „Смокиня“, като това е най-крайната административна санкция, която може да бъде предприета. До момента тя не е прилагана. 

Това стана ясно от думите на министъра на околната среда и водите Нено Димов по време на парламентарния контрол в отговор на депутатски въпрос за предприетите действия по сигнали за нарушения, свързани с унищожаването на дюни и строителни дейности по черноморското крайбрежие.

Налагането на административно наказание обаче можело да се случи чак след приключване на наказателното производство, в случай, че нарушението не представлява престъпление по Наказателния кодекс, предаде БТА. Причината е, че ако има наказателно решение, то било по-строго от административното и затова трябвало да важи по-строгата санкция.

Екоминистърът посочи, че теренът попада в природна забележителност „Пясъчни дюни“ в местност Каваците, а констатираното увреждане на пясъчните дюни е в нарушение на режимите на защитените територии, определени със Закона за защитените територии и заповедта за обявяването им. За точното определяне на вида и площта на засегнатите дюни е извършено геодезично замерване на терена, допълни той.

По отношение на строителните дейности в района на къмпинг „Градина“ е установено депониране на земни маси извън границите на имота и е съставен акт за административно нарушение по Закона за биологичното разнообразие.

За строителството в местност „Алепу“ е констатирано, че върху плажната ивица е депонирана земна маса вследствие на срутване от строителни дейности. Издадено е предписание за отстраняване на земните маси и предписание за недопускане на ново свличане, а за установеното нарушение е съставен акт.

Нено Димов посочи, че в случая със строителните работи в местност „Арапя“ няма констатирани нарушения.

Дискусиите са закрити за тази страница