Евродепутатът Ангел Джамбазки предлага едно време в Европа

„Смяната на часовото време трябва да е еднаква за Европа и това сочи правилната логика. А кое време точно ще бъде избрано – „лятното“ или „зимното“ – трябва да разсъждават само и единствено лекарите, психолозите и икономистите”.  Това се казва в позиция на евродепутата от ВМРО Ангел Джамбазки, изпратена до медиите.
Той посочва също, че всички други интерпретации, анкети, референдуми, лични чувства и страсти са не само излишни, но и могат да се окажат вредни за държавите-членки на ЕС, за здравето на хората и икономиките в тези страни.

В момента в ЕС тече дискусия дали да отпадне промяната на времето и коя от приетите вече времеви форми да остане. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер даде възможността всяка страна в Съюза да реши сама в коя от зоните да остане.

„Представете си, че ние приемем „лятното“ време, каквато е и обществената нагласа, Румъния реши, че иска на „зимното“, а Гърция също – „лятното“. Сърбия и Македония така или иначе са на различно от нас – и какво става на Балканите“, пита Джамбазки. 
Той обръща внимание, че земеделците искат „лятното“ време, защото така е изгодно за земеделието, производителите също, защото работният ден може да започва от по-рано. Родителите и учителите обаче не са съгласни – искат „зимното“ време. Така децата и преподавателите ще отиват на работа по светло, а не „в тъмни доби“. Лекарите, обаче, правят съвсем други изводи и по двете теории. „Заради една инициатива, която е в полза на гражданите на Съюза, но не беше добре обмислена от председателя на ЕК, се създават излишни междуособици“, заключава евродепутатът. 

Дискусиите са закрити за тази страница