До 3 години в София може да има детска многопрофилна болница

След 40 годишно чакане, най-накрая има надежда в София да се изгради национална детска болница. Ангажимент да внесе предложение в Министерски съвет до Коледа  е поел министър Кирил Ананиев. Той се е съгласил, че настоящата структура не е ефективна не само от медицинска, но и от икономическа гледна точка, пише Столица.бг

Крайно наложително е изграждането на високотехнологична университетска детска многопрофилна болница. Това мнение зарадва редица медици, тъй като до момента никой не е подемал инициативата, въпреки многото идеи и намерения. Министърът е заявил, че е постигнато пълно съгласие между политическите сили. Предстои да бъде направена пътна карта на изграждането на детската болница – проектиране, определяне на терен. След това ще се премине към изграждане на болничното заведение, оборудване, обучение на персонала.

Има два варианта за намиране терен за детската болница. Единият е да се разруши започнатият преди много години строеж, което би струвало доста скъпо. Вторият вариант е да се използва нов терен около София. Дори е предложено да се използва терен, собственост на Правителствена болница. Който и вариант да се избере, локацията на болницата трябва да осигурява лесен достъп.

Ако не възникнат някакви пречки, дълго чаканата болница може да е готова до 3 години, пише 24 часа. Това ще помогне за по-бързата спешна помощ за деца, диагностика, обгрижване на деца с различни заболявания от цялата страна.

Дискусиите са закрити за тази страница