До 20% е ръстът в продажбите на винетки спрямо 2016 г.

Продажбите на всички видове винетки за тази година са с между 10 и 20 на сто повече спрямо предходната година. Това съобщи председателят на управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Дончо Атанасов, цитиран от БТА.

Той посочи, че очакванията са през тази година постъпленията в бюджета да са „с доста голям ръст” –  до 350 млн. лева. Дончев напомни, че през миналата година в хазната влязоха 317 млн. лева.

“Съотношението между приходите от винетки от леки и тежки превозни средства е 70% към 30%, каквото се наблюдава и през последните години”, обясни председателят на управителния съвет на АПИ.

По думите му положителните резултати са заради системните проверки, които пътната агенция и МВР правят по пътищата. За тази година няма засечени фалшиви винетки.

От днес започна разпростанението на винетките за 2018 г. в дистрибуторската мрежа. Пуснати са около 2 милиона броя винетки, като до края на януари техният брой ще достигне 5 милиона.

След продажбата на годишните винетни стикери в понеделник ще се предлагат и тримесечните за леки коли и еднодневните винетки за тежкотоварните автомобили.

За първи път годишните винетки ще важат от датата на купуването им. В момента валидността на годишната винетка е до 31 януари независимо от това кога е закупена. За първи път от догодина ще има и тримесечна винетка за леките коли. Цената ѝ е 54 лева.

От пътната агенция обясниха, че за защитата на новите стикери е използвана уникална технология за холограми, мастилата са трудни за имитация и се използват при производството на ценните книжа.

В отговор на въпрос за тол системата Атанасов посочи, че сега има решение на Върховния административен съд, с което се разрешава предварителното подписване на договора, но от Агенцията ще изчакат 29 януари, когато е делото във ВАС по същество.

“След като има решение на съда по подадените жалби от участниците в тръжната процедура, ще започне подписването на договора съобразно съдебното решение. Амбицията ни е в рамките на 2018 г. тол системата да почне да функционира и в началото на 2019 г. да почнат сериозни постъпления в бюджета”, надява се Атанасов.

Сред приоритетите за следваща година той посочи започване на реално строителство на магистрала „Хемус“, стартиране на процедурите за строителство на автомагистрала “ Русе – Велико Търново“, магистрала „Струма“ в частта Кресна.

“Има 6000 километра пътища в много тежко състояние, особено по третокласната пътна мрежа”, отчете Атанасов и посочи поддържането им също като приоритет.

Дискусиите са закрити за тази страница