Дончев: Над 23 000 работници ще бъдат подпомогнати по мярката 60/40

„Мерките, които държавата взе, са навременни“. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев, цитиран от БГНЕС. Той допълни, че повечето европейски страни са предприели мерки за подкрепа на хората и бизнеса, а правителството е сформирало екип, който следи ситуацията с пандемията от коронавирус.

„Не мисля, че България е по-далеч от всяка европейска държава – само за 10 дни разработихме мярката 60/40, при която над 23 хил. работника ще бъдат обезпечени с тази мярка. 700-те милиона на ББР също са помощ – да дават безлихвени кредити с дълъг срок на изплащане, и отлагане на вноските по кредитите на хората. Успоредно с това се разработват и нови мерки – когато се раздават пари, принципът да се дава на всички е много грешен, защото понякога парите отиват при някой, който няма нужда от тях“, коментира Дончев.

Вицепремиерът обясни, че утре ще бъдат обявени пакет от мерки в помощ на родителите, които са принудени да си вземат отпуск, за да могат да се погрижат за децата си. „Допълнително ще насочим помощ – безвъзмездна, не кредити – към малките предприятия – например една четвърт от оборота ликвидна подкрепа ще помогне на малките фирми да си платят наеми или консумативи“, каза още Дончев.

„Сблъскваме се с огромни проблеми при раздаването на храна – например при хора, които нямат лични карти – на такива хора няма как да се дава храна, защото няма отчетност и няма как да бъдат записани в протоколите“, уточни вицепремиерът

Дискусиите са закрити за тази страница