Днешна Сърбия – страх, корупция и натиск, казва евродепутат

През последните една-две години положението в Сърбия рязко се е влошило. На практика не съществува ефективен контрол над изпълнителната власт. Няма напредък и в областта на правосъдието. Това е категоричното заключение на евродепутата Таня Файон след двудневната й визита в Сърбия, предаде БГНЕС. Файон очаква властите в „Белград да направят повече за нормализацията на отношенията с Косово“.

Пред вестник „Данас“ евродепутът казва, че „Сърбия върви доста бавно по пътя на реформите и, че не е направена нито една крачка в борбата срещу корупцията“. „Медиите се намират в много драматична и тежка ситуация“, предупреждава словенският евродепутат. „След двудневните ми срещи със сръбските представители, гражданското общество и медиите, оставам с отрицателни чувства – риториката е много опасна. Чух как хората се страхуват да критикуват. Има ограничения, силов контрол. Все още има нападения над журналисти, а правосъдието е под огромен натиск. Съществува голям страх от това, което може да се случи“, каза още Таня Файон.

„Не е достатъчно само да се говори за отваряне и затваряне на преговорни глави с Европейския съюз /ЕС/. Не е нормално да се приемат закони, а на практика нищо да не се променя“, предупради Файон. „Бих искала Сърбия да бъде фактор на стабилност в региона. Да води разумна политика, но по всичко личи, че подобна политика не съществува. В момента се намираме в позицията да си зададем въпроса – какво става с демокрацията и свободите в Сърбия“, заяви още Таня Файон.

Дискусиите са закрити за тази страница