Димитър Манолов: 2018-а ще е година на повишаване на доходите

Предстоящата 2018 г. ще бъде година на повишаване на доходите, каза в интервю за БТА президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов. Той даде положителна оценка на направеното от правителството в тази посока, но се опасява, че паралелно ще се вдигнат и цените.

Минималната работна заплата ще продължи да расте дотогава, докато стигне приемливи стойности, каза още Манолов. По думите му минималната работна заплата във всяка държава е основният защитен механизъм на доходите на хората. Темата за класовете е затворена, клас „Прослужено време“ остава, подчерта Манолов.
 
Големият порок на сегашната ни пенсионна система е изискуемият осигурителен стаж за придобиване право на пенсия, който вече е 40 години, коментира президентът на КТ „Подкрепа“. По думите му така се наказват хората, които са учили и поради тази причина са се появили по-късно на пазара на труда.
 

Не е реалистично да очакваме намаляване на изискването за осигурителен стаж, смята Манолов.Той обаче има идея да се признава за осигурителен стаж времето, прекарано на ученически и студентски бригади, както и да се преразгледа категорията за пенсиониране при войнишка служба. Това са дреболии, но е хубаво някой да им обърне внимание, посочи синдикалистът.
 
Системата с т. нар. инвалидни пенсии и въобще всички доплащания е създадена през 1953 г. в сегашния си вид. Тя е остаряла и коригирането й оттук и оттам ще доведе само до грешки, затова е необходимо да се пренапише изцяло и наново, категоричен е синдикалният лидер. Според него щетите от контрабанда и кражба на ДДС са далече по-значими и по-големи от нанесената вреда на държавата чрез инвалидни пенсии.

Дискусиите са закрити за тази страница