Джипита настояват: Не си купуваш назначените лекарства – отменят ти болничния

„Личните лекари са издали само 17% от всички болнични, останалите са от различни медицински заведения. Проблемът е там, че болничните за 30, 60 или 90 дни, плащаме всички ние като данъкоплатци. Това е сериозният проблем“, заяви пред „Монитор“ доктор Гергана Николова, член да сдружението на общопрактикуващите лекари. Повод за реакцията й бе дебатът около големия брой болнични, които се издават у нас.

Отговорностите за спазване на законовите рамки трябва да са равно разпределени и работодателят да установява контрол, чрез проверка по телефона на своя служител, а лекарите от своя страна да следят и поемат медицинската част относно предписанията и назначенията по лечението, казва джипито. Д-р Николова смята, че трябва да имат право да анулират болничния лист в случай че пациент не си направи назначените изследвания или не си закупи необходимите медикаменти. „На болничния слагаме и дата кога човекът да се яви на контролен преглед. Ако не го направи, искаме да имаме право да го анулираме“, уточнява още тя. Това обаче не е прието. Ако стане факт, много ще намалеят злоупотребите с болнични“, смята още лекарката.

От Сдружението на общопрактикуващите лекари предлагат да се включат текстове в закона, които да третират неспазването на болничния режим, не явяването на контролен преглед, забавянето или не правенето на назначени изследвания, като нарушение и да могат да се търпят санкции за това.

„Наскоро имах подобен случай с пациент на когото назначих кръвни изследвания, които да направи в рамките на работния ден. Той обаче се явява след 3 дни без тях , аз тогава защо съм му дала 3 дни болничен?“, пита риторично тя. Много хора бъркат временната нетрудоспособност с отпуската, а тези неща не се покриват. Болничният не е почивка, а лечение категорична е д-р Николова. Според нея е необходимо да се въведе единна информационна система, която да може да запазва информация за това кога и къде си регистрирал личната си карта. Това би позволило да се установяват по-лесно тези, които вземат болничен и отиват на море или планина.

Лекарката разказа и за порочна практика предлагана от работодатели: „Често имам случаи на работници, които идват и ми казват – шефовете казаха че имам право на 40 дни болничен, а не съм ползвал – идвам да ми дадете?!“ Друг проблем според д-р Николова е невъзможността на консултиращите лекари да издават болничен, а да определят и искат това от личните лекари: „Имала съм пациенти отишли на преглед и идват с едно листче, докторът каза да ми дадете 14 дни, ама аз виждам че не си за 14 дни, и стават страхотни проблеми, трябва да се промени тази наредба. Щом консултиращият лекар е казал 14 дни болничен да има право да му ги даде, за да си носи отговорността си“, смята д-р Николова. Според нея пациентите трябва да имат права, но трябва да разбират и преценяват правилно кога и за какво се ползват болничните листове.

Дискусиите са закрити за тази страница