Дечо Дечев: При избор на скъпоструващо лекарство ще се залага на най-евтиния

Предстои промяна в начина на изписването на протоколите за скъпоструващите лекарства, което ще облекчи процедурата. Това каза пред журналисти управителят на НЗОК Дечо Дечев като една от мерките за справяне с дефицита в бюджета на Здравната каса. Дечев присъстваше на дебат на тема „Прозрачност в здравеопазването“. 

Дечев обясни, че при алтернатива в лечението, по принцип изписващият лекарството, избира най-скъпото, тъй като има атрактивни условия. Той подчерта, че когато има избор между няколко варианта на лечение, които са еднакво ефективни, ще трябва да се избира най-евтиния.

По думите му, това ще позволи на фармацевтичните компании „да пренасочат ресурса си от влияние върху това да бъдат с най-атрактивна цена, а не в други дейности“. В цял свят фармацевтичните компании влияят върху избора при изписването на медикамент, допълни той. 

В отговор на въпрос дали такава мярка не би довела до нов отлив на лекарства от българския пазар Дечев заяви, че „ще се върнат лекарства, които бяха изтеглени заради това, че са по-евтини и не предлагат атрактивни условия“.

Има прекалено много проблеми в системата, свързани с лекарствата и медицинските изделия, с лечението в чужбина и в контрола. За медицинските изделия проблемът идва от това, че не е гарантирано качеството на прилаганите, поясни Дечев, а за тези, които имат гарантирано качество, цената им трябва да бъде съпоставима с цената им в ЕС.

Заместник-здравният министър Бойко Пенков коментира, че има субективен момент в изписването на лекарства, но то по-скоро е заради по-доброто лечение на пациентите. Пенков беше категоричен, че ще подкрепи управителя на НЗОК в мерките за по-ефикасно изписване на медикаментите при скъпите терапии.

„Прекрасно, ще го подкрепя. Моите опити, неуспешни, за провеждане по-генерична политика и генерично заместване или генерично изписване на лекарства, като съмишленик в лицето на доктор Дечев, ще бъде прекрасно“, каза Пенков пред БНР.

Д-р Дечев пък потвърди заявката, която ще фокусира управлението му – ефективност, ефикасност и контрол. Конкретните стъпки ще бъдат обявени до три месеца – на първо място в лекарствената политика, лечението в чужбина и контролът.

Големият проблем на Здравната каса в момента е, че се занимава с дейности, за които няма компетентност. Трябва да се промени алгоритъмът на клиничните пътеки – какво се полага на пациента и какво задължително трябва да се извърши, за да може да се контролира след това. Ефективният контрол обаче може да се случи само с въвеждането на електронна система, заяви д-р Дечев.

В отговор на въпрос дали предстоят рокади в НЗОК Дечев каза, че „някои хора, които не искат да има рокади, направиха предварителни действия, с които бетонираха кадровата ситуация в момента“. Ако се приеме плана за действие, който предлагам, Касата ще завърши без дефицит, но ако на политиците това не им хареса, ще бъда управител за три месеца, допълни още Дечев, цитиран от БНТ.

Дискусиите са закрити за тази страница