Десетки хиляди унгарци на демонстрация в подкрепа на Орбан

Масово шествие започна в Будапеща в подкрепа на унгарския премиер Виктор Орбан и неговото правителство, три седмици преди парламентарните избори в Унгария, на които се очаква той да спечели трети управленски мандат, предаде Асошиейтед прес. 

Десетки хиляди хора пресякоха моста Маргит над река Дунав въпреки проливния дъжд и се отправиха към парламента, където Орбан ще говори на днешното честване на 180-годишнината от революцията срещу управлението на Хабсбургите, предава БГНЕС. Денят е и национален празник на Унгария.  Няколко опозиционни групировки също използват повода за по-малки сбирки и чествания за паметната дата, но те се провеждат в други части на града. 

Големият, т.нар. „Марш на мира“, формално е организиран от подкрепяща Орбан гражданска групировка, но бе подкрепен изцяло от управляващата партия ФИДЕС. Десетки автобуси докараха привърженици на Орбан в столицата от провинцията. Организаторите крачат начело на шествието с огромен лозунг, на който пише „Отечеството е над всичко“, а на друг се чете „Унгария защитава Европа“. Последният е синтез на често застъпвания от премиера мотив, че издигайки непреодолима преграда пред мигрантската вълна, Унгария де факто защитава целия континент. 

„Той (Орбан) не се бои от големите сили в ЕС и се осмелява да плува срещу течението. Той защитава интересите на унгарците“, каза 51-годишният Имре Чордаш, облечен в традиционна унгарска носия от 16 век. 

Към шествието се присъединиха и специално пристигнали за случая хиляди представители на управляващата в Полша консервативна партия „Право и справедливост“, която е съюзник на унгарското правителство в опозицията му срещу Брюксел по въпросите на миграцията, затягането на контрола върху съдебната система и медиите, отбелязва Ройтерс. Те издигат лозунга „Ние сме с теб, Виктор!“. 

Дискусиите са закрити за тази страница