Десетки хиляди "жълти жилетки" пак на протест във Франция

Около 84 000 хиляди души излязоха вчера на протести във Франция, въпреки започнатия от президента Еманюел Макрон „голям дебат“ за успокояване на кипящото от два месеца обществено недоволство. Това съобщи Франс прес, като се позова на данни на министерството на вътрешните работи.

„Макрон, оставка!“, скандираха протестиращите „жълти жилетки“ в Париж, чийто брой вчера бе 7000. „Големият дебат е измама“, можеше да се прочете на транспаранта, който носеха демонстрантите от първата редица.

Следобед имаше няколко сблъсъка в столицата между демонстранти и полиция, която използва водни оръдия и сълзотворен газ, след което обстановката се успокои.

Стотици хора в Париж носеха рози в памет на десетимата загинали демонстранти от ноември насам, повечето от които при пътнотранспортни произшествия. Над 2000 души бяха ранени от началото на протестите, включително демонстранти и полицаи. Използването на боеприпаси „флашбол“ от силите на реда предизвиква голяма полемика заради тежките травми, нанесени на някои протестиращи.

По-ожесточени сблъсъци имаше в град Бордо, където на протест излязоха 4000 души. Маскирани младежи, които не бяха част от основната група демонстранти, използваха флексове и чукове, за да извадят от уличната настилка павета и да ги натрошат на по-малки парчета, за да ги хвърлят, видяха журналисти на АФП на мястото на събитието.

Най-малко пет коли бяха подпалени в центъра на града. Силите на реда арестуваха 49 души.

Сблъсъци имаше още в Анже, Рен, Руан, Кан (в северозападната област Нормандия), Нанси, Лион, и Тулуза, където се събраха рекордните 10 000 демонстранти.

Президентът Макрон продължава обиколката си във Франция и маратона от дебати, в които участват стотици кметове. Очаква се да бъдат организирани и срещи между граждани, на които да бъдат обсъдени теми като покупателната способност, данъците, демокрацията и околната среда.

Дискусиите са закрити за тази страница