Делото Йончева-Борисов стигна до градския съд, решението до месец

Делото на депутатката от БСП Елена Йончева срещу премиера Бойко Борисов и партия ГЕРБ стигна до Софийския градски съд, който трябва да се произнесе по спора до месец, съобщи вестник „24 часа“. Йончева съди министър-председателя за реплика, изречена по време на предизборната кампания, че „милиони били платени“ за нейните филми. 

На първа инстанция Йончева спечели делото, като й беше присъдено обещетение в размер на 5000 лева. Решението се обжалва пред Софийския градски съд.

Адвокатите на Борисов Божидар Терзийски и Димитър Марковски поискаха да бъде разпитан като свидетел Георги Харизанов, на който били известни факти и обстоятелства за сключени договори между Йончева и БНТ „за немалки суми“. Те също така държаха да се съберат доказателства от спецпрокуратурата за това кога и за какво е привлечена като обвиняема депутатката. Съдът обаче отхвърли тези искания и прецени, че делото е изяснено.

В пледоарията си адвокат Терзийски обясни, че въз основа на договори, сключени между Йончева и БНТ, „са получавани хиляди левове за нейните късометражни филмчета“. По негови думи Софийският районен съд е взел своето решение само на база един видеозапис, в който дори не се споменава името на журналистката.

„Според нас решението е съдебна грешка“, допълни Димитър Марковски.

Адвокатът на Йончева Георги Атанасов каза в своята пледоария, че предметът на спора е много ясен. Защитниците имат 10-дневен срок да представят и свои писмени бележки, след което съдът ще се произнесе. На втора инстанция делото приключи за не повече от 20 минути.

Дискусиите са закрити за тази страница