Дворецът Хемптън Корт (Hampton Court)

Дворецът Хемптън Корт е един от най-впечатляващите в Обединеното Кралство. Царствен, импозантен и създаден в типично английски стил, двореца преди всичко се свързва с името на крал Хенри VIII. В него се е съхранявала една от най-богатите колекции на изобразителното изкуство, а парка е известен в целия свят с оцелелите през времето неповторими партери, величествени алеи, фланкирани с огромни липи, интимната „частна градина“, километрична „водна“ улица, забавен лабиринт от храсти.

Строителството на двореца-замък било започнато през 1514г. от главата на католическата църква в Англия и един от най-влиятелните хора от епохата на Тюдорите кардинал Томас Уолси. Кралят и Уолси били в нехарактерни за монарсите приятелски отношения до момента, в който не се наложило кардиналът да се заеме с развода. След като почувствал захладняване в благоволението на монарха, той решава да го умилостиви и пренася в дар владението на замъка на Хенри VIII. Независимо, че кардиналът продължил да живее в него до 1529 г., от 1525 г. със стротелните работи се кралят. Хенри VIII по свой вкус вплел архитектурните елементи на мрачното средновековие в ренесансовия замисъл на Уолси.

Приблизително две столетия дворецът Хемптън Корт продължил да играе ролята на крайградска резиденция за английските монарси. Крал Уилям III намира го намира за доста старомоден и през 1689г. възлага на Кристофър Рен да му придаде бароков . Малко по-късно кралят се разболял и мащабния проект пропаднал.

Джордж II бил последният крал, живял в дворца. В началото на XIX век Хемптън Корт загубил блясъка си до момента в който, кралица Виктория не го отворила дворец за посещения.

Коментари

Вашият коментар