Дамян Илиев: В БАБХ правим всичко правилно и професионално, но съм готов да си тръгна

Ако ми я поиска веднага ще яподам. Това каза д-р Дамян Илиев, изпълнителен директор на Българска агенция по безопасност на храните в отговор на въпрос дали обмисля да подаде оставка, предаде Нова ТВ, позовавайки се на БГНЕС.

Според Закона Българската агенция по безопасност на храните се ръководи и представлява от изпълнителен директор, който се назначава от министър-председателя по предложение на министъра на земеделието, храните и горите.

„За оставката съм абсолютно готов, но съм твърд за това, че ние го правим правилно и професионално. Всички други коментари не мога да приема. Да, сигурно не сме ви информирали добре, сигурно не всички стопани сме информирали, това е”, заяви той. Дамян Илиев посочи, че няма как мерки, които не могат да се приемат лесно да бъдат така разтръбявани, обяснявани предварително, защото не всеки човек ги разбира и почват да вземат мерки. „Мерките са такива – да си скрият животните, да ги няма, да ги продадат. Нещо, което може да провокира и разпространи заболяването. Не винаги информацията ни помага на нас, за да ограничим заболяванията. Но не се крия зад това нещо. Да, сигурно не сме обяснили повече, ама не съм много медиен”, заяви той.

От БАБХ обясниха, че в Шарково има от порядъка на 400 животни още, които колегите могат да ефтанизират, тъй като има живи вериги, протести на хора, така че там остава в Шарково да бъдат ефтанизирани последните животни. На въпрос дали има хора, които не са ветеринарни лекари от там казаха, че има хора, които трябва да помагат на ветеринарните лекари. На ветеринарните лекари им трябва помощен персонал, който да помага при самата манипулация. Там има преместване на животните, има отделяне на животните, има държане на животните, после има товарене, посочиха експертите.

Дискусиите са закрити за тази страница