Гърция запечатва границите за мигрантите

Гръцкото правителство започва да прилага план за възможно най-ефективно „запечатване“ на границите след рязкото увеличение на мигрантските и бежанските потоци към страната в последно време, пише „Катимерини“.

Оперативният план включва изпращане на още 5 плавателни съда в източната част на Егейско море за подсилване на бреговата охрана, която вече разполага в региона с 45 кораба. 100 служители на бреговата охрана ще заминат за островите Лесбос и Хиос като екипажи на корабите.

Министерството на отбраната ще осигури отново персонал за стари наблюдателни пунктове на сухопътните сили, за да наблюдават движението по турските брегове. Сухопътните сили ще предоставят на бреговата охрана плавателни съдове за патрулна дейност. Техните екипажи обаче ще бъдат от бреговата охрана, не от военноморските сили, защото ще изпълняват полицейски функции.

Министърът на отбраната Никос Панайотопулос подчерта, че големият проблем е на морските, а не на сухопътните граници, защото сухоземната граница между Гърция и Турция така или иначе ще бъде „запечатана“ скоро и никой няма да може да мине от там.

 

Дискусиите са закрити за тази страница