Грипна епидемия в няколко области на страната

Грипна епидемия е обявена за област Стара Загора. Тя влиза в сила от утре, а от сряда се спират и учебните занятия в региона за три дни, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. През последната седмица в област Стара Загора се отчита рязко повишаване на респираторните заболявания, като стойностите са близко до епидемичните, обясни доктор Таня Перчемлиева от РЗИ:

„Ежедневно регистрирахме по 60-65 респираторни заболявания. В област Стара Загора през последната седмица са регистрирани 264.84 на десет хиляди население, което е близо до 300 за максималната граница за обявяване на грипна епидемия в областта“.

За да се спре разпространението на грипните простудни заболявания, от утре се ограничават провеждането на профилактични и планови действия в лечебните заведения, детските и женски консултации, ваксинациите и свижданията в болниците.

Грипна епидемия е обявена от утре и в област Силистра. Училищата засега ще продължат да работят. Броят на болните от остри респираторни заболявания и грип в Силистренско е 329 на десет хиляди, показват данните на РЗИ, събрани от личните лекари в областта, съобщи директорът доктор Теодора Начева. Самолечението не е препоръчително, каза доктор Начева и допълни.

„Когато става дума за грипна  инфекция, аз не бих казала, че трябва да иска пациентът да си помогне сам, защото никой не знае как ще се развие инфекцията и какви възможности и усложнения могат да се получат“.

Антибиотиците не помагат при грип, а антивирусните препарати трябва да се изпишат от лекар, предупреди още директорът на Силистренската здравна инспекция.

Обявиха грипна епидемия за цялата Бургаска област. Учебните занятия ще бъдат спрени от утре до петък, 18-и януари, стана ясно след заседание на областния епидемиологичен щаб. 

Няма основание за обявяване на грипна епидемия във Варна и областта, данните показват, че заболелите са 129 на 10 000 души, което е под средната стойност за страната – 148 на 10 000. Директорът на РЗИ-Варна д-р Дочка Михайлова каза, че най-много болни има във възрастовата група над 65 години, на второ място са хората от 30 до 64 години, най-малко са заболелите деца и ученици. В началото на следващата седмица ще станат известни новите резултати за болните от грип, при увеличена заболеваемост в някои от учебните заведения е възможно да бъде обявена грипна ваканция само за конкретното училище, допълни д-р Михайлова.

 

Ямбол е на прага на грипна епидемия. Само за седмица броят на заболелите от простудни заболявания в областта е драстично увеличен. Броят на заболелите от остри респираторни заболявания за няколко дни е достигнал 217 на 10 000 души и това са стойностите за предепидемиологична ситуация, информира директорът на РЗИ Ямбол д-р Лиляна Генчева.

Засега най-голяма е заболеваемостта на групата от 0 до 4, следвана от групата от 5 до 14 години и от 30 до 64. Ако броят на болните продължи да расте, в четвъртък ще заседава Kомисията за борба с грипа, за да набележи мерки срещу разпространението. Грипна епидемия в Ямбол се обявява при заболеваемост от 358 болни на 10 000 души население.

Дискусиите са закрити за тази страница