ГЕРБ подозират в изказванията на Корнелия Нинова опозиционна ревност и завист

ГЕРБ подозират, че в изказванията на Корнелия Нинова има ревност, завист и опит на опозицията да противопостави чужденци и български граждани. Това обявиха на извънреден брифинг министърът на вътрешните работи Валентин Радев и Данаил Кирилов, председател на правната комисия в НС.

ГЕРБ създава правила, те ги рушат, коментира вътрешният министър, като подчерта, че с идването си на власт са променили четири закона, свързани със сигурността, в това число за МВР, за въоръжените сили. Така той отговори на упреците на левицата, че управляващите са абдикирали от сигурността, която е и темата на вота на недоверие другата седмица.

Радев и съпартийците му не отричат, че в системата на МВР има слабости, но обещаха, че по време на дискусията във вторник по вота ще бъде казана само истината, какво е направено, а хората ще дадат оценката си.

Вътрешният министър недоумява и къде ГЕРБ бърка по отношение на мигрантите. На практика бежанските лагери у нас са празни, в резултат на политиката на ГЕРБ, отбеляза председателят на правната комисия Данаил Кирилов.

Той и Радев бяха категорични, че Борисов не води тайни преговори с Брюксел за мигрантите и че днес на т.нар. минисреща на държави от ЕС в белгийската столица няма да бъдат подписани никакви документи, а тя има координационен характер.

Двамата повториха позицията на българския премиер за затваряне на външните граници на ЕС за нелегални мигранти.

Данаил Кирилов напомни, че служебният кабинет, назначен от президента Румен Радев, е отменил постановление, с което се създава Наредба 208, отнасяща се до предоставяне на убежище, като след това, в нарушение на всички правила, е гласувал същата наредба.

Валентин Радев опроверга тезата на БСП и за неизпълнение на управленската програма, свързана с борбата с битовата престъпност. В нея, по думите на Радев, никъде не пише, че ще бъдат назначени 6000 нови униформени, както твърдяла Корнелия Нинова, а поне 1000.

До момента са назначени 1700 полицейски служители в различни населени места, от които 600 са напуснали, информира вътрешният министър. По места работели и 630 мобилни групи, което означавало, че системата функционира.

Валентин Радев съобщи, че задържаният вчера избягал затворник Борис Иванов е жив и здрав. Той е разпитван дали има информация за подготвяни бягства и от други затворници.

Дискусиите са закрити за тази страница