Георгиева към Лондон: Удължете преходния период след Брекзит

Великобритания трябва да поиска удължаване на своя пост-Брекзит преходен период, за да намали несигурността в момент, в който световната икономика страда тежко от пандемията, заяви управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, предаде Ройтерс.

„Трудно е и нека да не го правим още по-трудно“, заяви Георгиева в излъчено днес интервю за Би Би Си, предаде БНР.

„Моят съвет е да се потърсят начини, по които този елемент на несигурност да бъде намален в интерес на всички – на Обединеното кралство, на ЕС, на целия свят“, допълни тя.

Преходният период следва да приключи на 31-ви декември, след което трябва да се увеличат бариерите пред износа и вноса, ако дотогава не бъде постигнато ново търговско споразумение –  предизвикателство, което е допълнително утежнено от коронавирусната криза.

В интервюто си за радио Би Би Си, управляващият директор на МВФ похвали спешните мерки, предприети от британското финансово министерство и Английската централна банка, за които тя каза, че са предприети „рано“ и са добре координирани.

„Този много силен пакет от мерки помага на Обединеното кралство, но като се има предвид значителната роля на Великобритания в световната икономика, това всъщност помага на всички“, отбеляза Георгиева.

Британското правителство увеличи разходите и намали данъците като част от предприетите мерки, което според бюджетната служба на Великобритания ще струват 100 милиарда паунда. Правителството също така предостави държавни гаранции за фирмени заеми в размер на 330 милиарда паунда.

От своя страна Английската централна банка намали спешно основната британска лихва до рекордно дъно от 0,1% и увеличи програмата си за покупки на облигации, известна като „количествени улеснения“, с 200 млрд. паунда.

Дискусиите са закрити за тази страница