В Ямбол започват кампания срещу ало измамите

 

Кампанията се провежда на територията на ОДМВР- Ямбол, като стартът й бе даден днес в областния град и общинските центрове. Тя е насочена към възрастните и самотно живеещи жители на областта и цели повишаване информираността им за механизма на телефонните измами, използваните сценарии, поведението на измамниците, как да се предпазят и да потърсят помощ при атаки на измамници.

Във всички населени места на областта, със съдействието на служителите от „Български пощи“ ЕАД, при получаване на пенсията си, всеки гражданин ще получи и информационни материали, съдържащи основни препоръки за предпазване от действията на измамниците. Листовките са с размер на банкнота и се дават с препоръка, след прочитане на информацията, да останат в портфейлите на гражданите, така че, ако случайно бъдат въвлечени в заблуждение и в притеснението си предприемат даване на пари, при отваряне на портфейла, отново да им бъде привлечено вниманието, че е възможно да станат жертва на измамници.

Полицейски служители ще посещават на адрес самотно живеещи и трудно подвижни хора и в свободен разговор ще им припомнят за опасността от злонамерени действия на измамници по телефона, на улицата или в домовете им. При посещенията си в пенсионерските клубове в общинските центрове и в кметствата на малките населени места полицейските инспектори ще провеждат беседи, разяснявайки най-актуалните сценарий за измами и как гражданите да се предпазят от тях.

Междувременно вчера видински полицаи са успели да предотвратят ало измама. Около 14:00 ч. е постъпил сигнал от пенсионерка за опит за телефонна измама. В часовете от 9:30 до 13:30 ч. с възрастната жена се свързала дама, която обещала да й окаже помощ срещу телефонни измамници и поискала да събере парите си и да ги остави под пейка на близка улица в града.

Пенсионерката първо уведомила полицията, а след това изпълнила заръката и оставила под пейката плик с 1000 лева. На мястото полицаите задържали 73-годишната Р.Л., минути след като пристигнала на уговореното място и взела плика с парите. Продължава работата на разследващите за установяване ролята на задържаната в измамната схема. Случаят е докладван в Районна прокуратура – Видин, образувано е досъдебно производство за престъпление по чл.209, ал.1 от Наказателния кодекс.

Дискусиите са закрити за тази страница